Referansebasert analyse av referentkopling: Forslag til ein operasjonell modell - Mannsåker, Helga (Bergen Language and Linguistics Studies, 2022)
Denne artikkelen gjer greie for framstillinga av referentkopling i nokre sentrale verk innanfor tekstbindingsfeltet, sett med skandinaviske auge, og diskuterer problema som kan oppstå når ein brukar desse framstillingane som grunnlag for referentkoplingsanalyse av autentiske tekstar skrivne av relativt røynde språkbrukarar. På basis av denne problematikken vert det presentert eit forslag til ein ny forståingsmodell og eit nytt analyseapparat for referentkopling som baserer seg på relasjonar mellom referentane til frasar i staden for semantiske relasjonar mellom ordstammer. Målsetninga med arbeidet har vore å freista å finna ei løysing på utfordringane knytte til forholdet mellom denotasjon og referanse i referentkoplingsanalysesamanheng, og arbeidet er basert på innsikter henta frå kognitiv lingvistikk og relevansteori. Som illustrasjon til både eksisterande problem og mogelege løysingar er det i all hovudsak brukt døme henta frå ulike tekstar publiserte på Internett.